Je bent hier: Home » Patiënten » TPV Kinderen » Wat is TPV?

Wat is TPV?

Wat is TPV?

Wanneer het niet (meer) mogelijk is om voldoende voedingsstoffen (en/of vocht) op te nemen via het maag-darmstelsel bestaat er de mogelijkheid via de bloedbaan de benodigde voeding, vitamines en mineralen (en/of vocht) toegediend te krijgen: TPV.

TPV is de afkorting voor Totale Parenterale Voeding. Parenteraal betekent 'buiten de darm'. De voeding komt niet door de mond en het maag/darmkanaal in het lichaam maar gaat via een dun slangetje (katheter) direct in een bloedvat. De vloeibare voeding loopt via een infuus of een infuuspomp in dit bloedvat. Op deze manier wordt de darm ontzien. In de speciaal klaargemaakte voeding zitten alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Afhankelijk van lengte, gewicht, leeftijd en activiteiten van het kind stellen we vast wat er aan hoeveelheid en soort voeding nodig is. Het bloed en gewicht van het kind worden regelmatig gecontroleerd en de TPV zonodig aangepast. Per persoon kan de samenstelling van de TPV, het aantal voedingen per week en de tijdsduur van toedienen verschillend zijn. Omdat het toedienen van de TPV met de nodige zorg moet gebeuren krijgt u in het ziekenhuis een speciale training.

Het gebruik van parenterale voeding in de thuissituatie komt weinig voor. Niet elke arts, huisarts of specialist is bekend met deze behandeling. In heel Nederland worden ongeveer 40 kinderen, thuis met TPV gevoed.

patienten/tpv_kinderen/01_wat_is_tpv.txt · Laatst gewijzigd: 2020/12/28 15:55